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The Judicial Election Oversight Committee (“Oversight Committee”) has received a number of 

questions regarding subsection (5) of recently revised Canon 5F, which states as follows: 

  

5.            Notice.  Within ten (10) days of a judicial candidate’s public 

announcement or official qualification for election to any judicial office in this 

state, whichever is earlier, a judicial candidate shall forward written notice of such 

candidacy and the required campaign committee members to the Commission. 

This notice must provide contact information, which includes the appropriate 

mailing address, email address, and telephone number, of the candidate and the 

candidate’s campaign committee chair and at least two (2) other members of the 

candidate’s campaign committee. 

  

A number of candidates have asked whether they are required to provide names and contact 

information for their campaign committee chair and two other members of their committee if 

they have not formed a committee and do not intend to form a committee if they do not have 

an opponent. 

  

The Oversight Committee concludes that a candidate is not required to provide contact 

information for their campaign committee chair or other committee members unless and until 

the candidate forms a campaign committee.  Under Canon 5C(2), a candidate “may” establish a 

campaign committee but is not required to do so – i.e., it is optional.  Some candidates – 

particularly candidates who are unopposed – may never form a campaign 

committee.  Therefore, a candidate may not have a committee chair or other committee 

members at the time he or she qualifies for election or publicly announces his or her 

candidacy.  Accordingly, the Oversight Committee interprets Canon 5F(5) to require a candidate 

to provide names and contact information for the chair and two other members of their 

campaign committee only when the candidate actually forms such a committee.  The candidate 

shall provide this information to the Commission on Judicial Performance within ten days of the 

formation of any campaign committee.  Candidates are reminded that they may not personally 

solicit or accept any campaign contributions and that any fundraising activities must be 

undertaken by a properly established campaign committee.  


